SKŁADNIKI :
- 1kg mąki
- połowa paczki świeżych drożdży (5g)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 800 ml ciepłej wody
- 4 łyżki oleju balsamicznego
- 6/7 łyżek ulubionych dodatków ( u mnie słonecznik)
PRZYGOTOWANIE :
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy cukier, sól i mieszamy. W drugiej misce w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Zarówno rozczyn jak i produkty sypkie łączymy ze sobą po czym dodajemy 4 łyżki octu balsamicznego i dodatki ( sezam, słonecznik, siemie lniane, nasiona chia itp.). Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dwie średniej wielkości, podłużne blaszki natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą co by ciasto nie przywierało podczas pieczenia. Ciasto wlewamy do obu blaszek po połowie i wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika, który w tym samym momencie nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy godzinę i odstawiamy do wystygnięcia ( najlepiej na kratce kuchennej).
Przepis jest wg mnie wyjątkowy pod tym względem, że ciasta nie trzeba wyrabiać, nie trzeba czekać aż urośnie. Szybkie łączenie składników pozwala nam zaoszczędzić mnóstwo czasu :)
Wygląda pysznie, łatwy i szybki przepis.
OdpowiedzUsuńcos dla mnie:)
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z przepisu 😊
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam pierwszy raz ☺ faktycznie prosty przepis, chlebek pyszny. Polecam!
OdpowiedzUsuń